Țepuirea cantitativă desființată în prima instanță de Curtea de Apel București Back to Top

Țepuirea cantitativă desființată în prima instanță de Curtea de Apel București

Începem anul cu o veste extrem de importantă pentru prosumatori: Țepuirea cantitativă a fost anulată în primă instanță de Curtea de Apel București iar dacă hotărârea va râmâne definitivă, furnizorii sunt buni de plată.
Image credit: Pexels

După cum mulți dintre voi știți, guvernul a introdus prin OUG 143/2021 sistemul de compensare cantitativă în regim 1 la 1, ulterior ANRE a venit inițial cu norme ce păreau de bun simț pentru a păcăli prosumatorii să depună cereri pentru trecerea la sistemul de compensare cantitativă însă cel mai probabil la presiunea jucătorilor din piață (furnizori și distribuitori) a emis abominația cunoscută ca Ordinul ANRE 95/2022prin care a făcut praf sistemul de compensare cantitativă și prin asta și-au bătut efectiv joc de investițiile tuturor prosumatorilor care peste noapte au devenit nerentabile din pix, fără a exista condiții reale de piață.În viziunea ANRE, compensarea cantitativă trebuia să se facă raportat la prețul de furnizare nu la prețul final cu toate taxele incluse și ne-am trezit că 1 la 1 înseamnă de fapt 1 la 0.25 și pe lângă asta a dispărut și posibilitatea ca măcar pe timpul verii prosumatorul să poată avea factură zero. Mai multe detalii despre sistemul de țepuire cantitativă găsiți în acest articol.
Image credit: Portalul instanțelor de judecată

Un prosumator șio doamnă senator AUR, s-au adresat Curții de Apel București și au reușit să anuleze în parte Ordinul ANRE 15/2022 modificat prin abominația de Ordin ANRE 95/2022. Mai exact, instanța a anulat Art.11 alin. 3 in integralitatea sa din capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022adică exact regulile privind sistemul de țepuire cantitativă.ImplicațiiDacă decizia instanței va rămâne definitivă, și sperăm că ANRE va avea bunul simț să nu atace decizia instanței, vor exista o serie de implicații extrem de importante în special pentru prosumatori. Câteva dintre acestea:- Toate contractele de țepuire cantitativă încheiate în baza Ordinului ANRE 15/2022 sunt nule- Toate facturile emise de distribuitori în baza respectivelor contracte vor trebui recalculate- Toate sumele plătite în avans, inclusiv sub formă de TVA, vor trebui restituite prosumatorilor păgubițiÎntrebarea este, cine plătește deranjul și de ce Autoritatea Națională De Reglementare în Energie a adoptat o serie măsuri care contraziceau flagrant Legea 123/2012 - Legea energiei și a gazelor naturale.Având în vedere importanța deciziei și numărul extrem de mare de prosumatori impactați, am solicitat un punct de vedere atât doamnei senator cât și ANRE. În măsura în care vor exista răspunsuri, voi actualiza articolul dacă va fi cazul.Te rog să lași un comentariu mai jos și să distribui acest articol poate va fi de ajutor și altora.
Published by Marius Șerban at 13:30 on 29.01.2023 [EEST]
Vizualizări: 1753